Početna

O nama

Pčelinji proizvodi

- med
- vosak
- pelud
- propolis
- matična mliječ

Apiterapija

Galerija

Kontakt

Propolis

Propolis kapi
Propolis je smolasta i ljepljiva tvar koju pčele skupljaju sa pupoljaka i kore nekih biljaka ili ga spravljaju od eteričnih ulja i balzama koje sadrže opne peludnih zrnaca kojima se pčele hrane. Ugodnog je mirisa. Žute je do crne boje.

Propolis sadrži 55% biljnih smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% peluda, flavone i flavonoide, organske kiseline, vitamine B1, B2, B6, A, C i E. Terapijska vrijednost propolisa objašnjava se prisustvom flavonoida, fenola i terpenoida u značajnoj količini. Potpuni sastav propolisa još nije razjašnjen.

Znanstvenim ispitivanjima utvrđeno je da je propolis prirodni antibiotik i biostimulans, ne uzrokuje rezistenciju, te ne djeluje štetno na organizam. Koristan je i za zdrave ljude, jer povećava imunitet i radnu sposobnost, otklanja umor. Propolis djeluje protiv virusa i gljivica. Smatra se lijekom budućnosti. Primjenjuje se u liječenju čireva, opekotina, tuberkuloze kože, akni, bradavica, hemeroida, uništava mikroorganizme na koži, stvara novo tkivo i čisti kožu. Uziman oralno utječe na raspoloženje, poboljšanje sna, apetita. Štiti jetru i srce, ima antikancerogeni utjecaj na stanice, sprečava pojavu zloćudnih tumora. Koristi se kod liječenja dišnih puteva, upale pluća, uha, astme, liječi migrenu, glavobolju, gastritis, djeluje protiv bolova. Koristi se za liječenje zubnog mesa, ranica, paradentoze, grla, infekcija probavnog i mokraćnog sustava. Ne smiju ga koristiti osobe alergične na propolis.