Početna

O nama

Pčelinji proizvodi

- med
- vosak
- pelud
- propolis
- matična mliječ

Apiterapija

Galerija

Kontakt

Matična mliječ

Matična mliječ u matičnjacima
Matična mliječ je proizvod pčela hraniteljica namijenjen ishrani mladog legla i matice. Smatra se prirodnim biostimulansom. Najvrjedniji je pčelinji proizvod. Matična mliječ se koristi u liječenju mnogih bolesti, podiže imunitet, usporava procese starenja i produžuje život, povećava psihičku i fizičku sposobnost čovjeka.

Odgovor na pitanje gdje kupiti matičnu mliječ je jednostavan, naime možete je kupiti direktno od nas po cijeni od 120 kn za 10 grama. Više o našim proizvodima s matičnom mliječi pročitajte u poglavlju Proizvodi s matičnom mliječi.


Proizvodi s matičnom mliječi:

U proizvodnji koristimo samo proizvode naših pčela tako da imamo potpunu kontrolu kvalitete. Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vam može ponuditi sljedeće proizvode:

a) Prirodna matična mliječ

Matična mliječ u prirodnom obliku odmah nakon vađenja pakira se u neprozirne staklene bočice u količini od 10 grama ili više, te se odmah pohranjuje u zamrzivač na čuvanje. U zamrzivaču se matična mliječ može čuvati više godina bez gubljenja njenih pozitivnih svojstava. To je provjereno biološkom metodom, odnosno proizvodnjom matice hranjenjem ličinke matičnom mliječi, koja je čuvana pet i više godina u zamrzivaču. Naravno da mi bolje planiramo proizvodnju, pa ne moramo tako dugo čuvati matičnu mliječ, kako bi naši korisnici uzimali svježiji proizvod.

b) Alkoholna tinktura matične mliječi

Alkoholna tinktura matične mliječi proizvedena je prvenstveno za dijabetičare koji ne smiju koristiti med, kao i za osobe koje ne vole slatko.

c) Hipokratov med

Matična mliječ u pripravku - Hipokratov med
Hipokratov med je pripravak koji u svom sastavu ima med, pelud, propolis i matičnu mliječ. Objedinjuje pozitivna djelovanja svih tih pčelinjih proizvoda. Smatramo ga našim najvrjednijim proizvodom. Također nastojimo imati što svježiji pripravak, jer smatramo da to pozitivno djeluje na učinkovitost.


Način primjene i doziranje matične mliječi

Matična mliječ primjenjuje se oralno, ubrizgavanjem i vanjskom aplikacijom.

Matična mliječ ili pripravci s njom, uzimaju se plastičnom, staklenom ili drvenom žlicom. Kod oralne primjene, određena doza uzima se tako da se što duže zadrži u ustima kako bi podjezične žlijezde usvojile što više sastojaka matične mliječi, jer želučane kiseline dijelom utiču na smanjenje pozitivnog djelovanja.

Doziranje je različito i ovisi o bolesti ili problemu korisnika. Prema najvećem dijelu europskih znanstvenih radova, kreće se u rasponu od 100-1000 mg dnevno. U posljednje vrijeme kineski izvori preporučuju daleko veće doze za njihovu matičnu mliječ što možda govori o kvaliteti i učinkovitosti njihove matične mliječi.

Naš pripravak Hipokratov med uzima se ujutro i navečer najmanje pola sata prije jela po jedna žličica od 12 g ili cjelokupna doza ujutro na prethodno opisani način.


Djelovanje matične mliječi

Znanstvenici su ispitivali djelovanje matične mliječi u medicini i kozmetici jer su primijetili da ima sastav bogat biološki aktivnim tvarima koji ima široko ljekovito djelovanje, koje se ispoljava baktericidnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Ipak ne može se smatrati univerzalnim ljekovitim sredstvom.

Matična mliječ je prirodni biostimulator koji povećava imunitet, usporava procese starenja, produžuje život, odlično djeluje protiv virusa gripe i prehlade, blagotvorno djeluje kod bolesti kardiovaskularnog sustava, visokog i niskog krvnog tlaka, masnoća u krvi, dijabetesa, čireva na želucu, spondilitisa, bronhijalne astme, bolesti kože, jetre, kostiju i zglobova. Dokazan je utjecaj matične mliječi na razmjenu tvari, regulaciju centralnog živčanog sustava, disanju tkiva, povećanju radne sposobnosti, smanjenju umora, ubrzanju rasta i poboljšanju apetita. Poboljšanja se postižu kod slabosti starih osoba i njihovih depresija, pomanjkanja apetita, hipotrofije i oporavka rekonvalescenata, raznih alergija. Matična mliječ povoljno djeluje na pomanjkanje seksualne želje kod muškaraca i žena, potiče plodnost. Smanjuje osjetljivost na stres. Dokazana je protutumorska učinkovitost matične mliječi na neke vrste tumora. Matična mliječ sama ili u kombinaciji sa drugim pčelinjim proizvodima djeluje na poboljšanje stanja ili izlječenje i mnogih drugih bolesti. Odlična je za djecu.

Kontraindikacije za upotrebu matične mliječi su: akutna zarazna oboljenja, oboljenja nadbubrežnih žlijezda i alergičnost na matičnu mliječ.


Sastav matične mliječi

Matična mliječ sadrži 69% vode i 31 % suhe tvari. Prema Jojrišu u svježoj matičnoj mliječi ima 18% bjelančevina, 10-17% šećera, 5,5% masti i preko 1% mineralnih tvari. Bjelančevine se sastoje od 5-8 frakcija. U njima su izolirane 22 aminokiseline, uključujući i sve esencijalne. Od šećera najzastupljenija je glukoza i fruktoza. U maloj količini ima saharoze 0,1%, riboze, maltoze 0,21%, izomaltoze, gentibioze, turanoze, traheloze i neotraheloze u tragovima. Lipida u matičnoj mliječi ima od 1,5-7% a predstavljaju ih: fenoli, steroli, gliceridi, voskovi, neutralne masti, fosfolipidi i organske kiseline. Od anorganskih tvari ima K, Na, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Cr, Ag, Si, Ni, As, Co, Al, Au, Hg, Bi, S, P. Od vitamina u matičnoj mliječi nalazimo u većim količinama B1, B2, B3, B5, B6, B7, nikotinsku kiselinu, folnu kiselinu, biotin, pantotensku kiselinu, a u manjim količinama vitamine A, C, D, E i K. U matičnoj mliječi nalaze se i enzimi amilaza, invertaza, katalaza i drugo, spolni hormoni i neuroprijenosnici. Farmakološki učinci matične mliječi pripisuju se 10-hidroksi-2-decenskoj kiselini, 10-hidroksidecenskoj kiselini, apisinu, rojalizinu i antibakterijskim bjelančevinama.

Za suvremenu znanost oko 3% sastava matične mliječi je još uvijek zagonetka.Svoja pitanja i komentare o matičnoj mliječi možete nam pisati i na Facebooku.