Početna

O nama

Pčelinji proizvodi

- med
- vosak
- pelud
- propolis
- matična mliječ

Apiterapija

Galerija

Kontakt

Med

Med je proizvod pčela, slatkog okusa, gust i aromatičan, koji se dobiva preradom sokova nektarija i drugih slatkih sokova sa biljaka, prilikom čega ga pčele u tijelu prerade, dodaju mu svoje tvari, te pohrane u saće. Prema izvoru med se dijeli na cvjetni i medljikovac. Cvjetni med se dijeli na mnogo vrsta: bagremov, amorfin, kestenov, lipov, vrijeskov, kaduljin i dr. I medljikovac se dijeli na mnogo vrsta ali najčešće se deklarira kao medljikovac sa bjelogorice ili crnogorice. Med se koristi i u kulinarstvu, kozmetici, te posebno u proizvodnji pića i to medovine, rakije medovače i medene rakije.

Sastav meda

U medu nalazimo oko 76% šećera, oko 18% vode i oko 6% ostalog. Od šećera u medu se nalazi voćni (fruktoza) šećer oko 41%, grožđani (glukoza) šećer oko 34% i obični (saharoza) oko 1%. Ostali sastojci su minerali, fermenti, organske kiseline, bjelančevine i vitamini.

Boja, okus i miris meda

Boja meda može biti od prozirne do gotovo crne. Okus i miris daju eterična ulja nektara, a dugim čuvanjem ili pretjeranim zagrijavanjem mogu se smanjiti. Okus meda je sladak ali ima i gorkastih kao kestenov med.

Svojstva meda

Med ima svojstvo kristalizacije. Sve vrste meda se kristaliziraju prije ili kasnije, a neke vrste čak u saću. Ukoliko ga se želi dekristalizirati zagrijavamo ga ali samo do 40°C jer na višim temperaturama gubi dio vrijednih sastojaka. Proces kristalizacije najbrže ide pri temperaturi od 15°C. Med je higroskopan (upija vlagu iz zraka) pa ga treba čuvati dobro zatvorenog. Sklon je vrenju pogotovo ako je rjeđi. Ne smije se u njega stavljati mokra ili nečista žlica. Jedno od svojstava je i viskozitet odnosno ljepljivost koja ovisi o vrsti meda, vlažnosti i temperaturi. Slatkoća je također svojstvo meda koja ovisi o odnosu voćnog i grožđanog šećera. Voćni šećer je slađi od grožđanog i saharoze.

Terapijska i ljekovita svojstva meda

- povećava imunitet
- antibakterijsko i antivirusno djelovanje
- antialergijsko djelovanje
- djeluje protiv upala
- obnavlja oštećene stanice i tkiva
- stimulira rad srca i formiranje krvi
- smiruje i smanjuje bol
- povećava izdržljivost